Klankenland

VJ-collectief Nou & Herkauw geeft als onderdeel van Social Sound een workshop voor kinderen. De laatste jaren ontwikkelt Nou & Herkauw in toenemende mate interactieve installaties, games, en workshops voor kinderen. Het meest recente project ‘GroteMiniMediaLab’ heeft o.a. op Cinekid (Groningen en Amsterdam), op Noorderzon, en het Rotterdam FilmFestival gestaan. Met de nieuwe workshop Klankenland focust Nou&Herkauw meer op verbeelding en intuïtieve maakprocessen: een zelfverzonnen verhaal vol fantasie en klank!

Neem contact op met Dunja Logozar voor meer informatie: dunja@vhdg.nl

Klankenland

Een groep kinderen bedenkt, onder begeleiding van de kunstenaars van Nou&Herkauw, een verhaal over een reis door een wereld vol geluid. De film wordt ter plekke, scène na scène opgenomen en gemonteerd. Door samen te werken en goed naar elkaar te kijken en te luisteren, leren kinderen op een intuïtieve wijze ideeën te vertalen naar een audiovisueel verhaal.

Een fantasierijke reis door een kleurrijk klankenlandschap

Een verzonnen hoofdpersonage maakt een fantasierijke reis door een kleurrijk klankenlandschap. Een landschap bewoond door excentrieke en bijzondere wezens en personages, die allen op hun eigen wijze onderdeel zijn van Klankenland. Dit is het kader waarbinnen de kinderen hun verhaal mogen bedenken.

Als het verhaal bedacht is, moet de wereld moet vorm en klank krijgen. Een groep kinderen gaat instrumenten maken en materiaal verzamelen dat gebruikt kan worden als geluidseffect. Er worden geluidsopnames gemaakt die verwerkt kunnen worden tot samples.

Een andere groep kinderen gaat het verhaal visualiseren met behulp van allerlei verschillende technieken. Gewoon tekenen mag, maar ook kleien, knippen en plakken. Daarnaast kan gebruikt gemaakt worden van softwareprogramma’s als Animata, I-Stopmotion en Tagtool. Voor elke scene uit het verhaal wordt een nieuw tekening, omgeving, personage, en situatie gemaakt.

Tot slot komt alles en iedereen bij elkaar om gezamenlijk live de scènes op te nemen. De scènes worden één voor één opgenomen en direct achter elkaar geplakt tot een complete film. De muzikanten reageren op het beeld en de animatoren houden de muzikanten in de gaten. En als de regisseur ‘actie!’ roept dan komt iedereen in actie.

Na de opnames volgt, ter afsluiting van de workshop, direct de feestelijke première. De films worden nog dezelfde dag op het Youtubekanaal van Nou&Herkauw gezet - en natuurlijk ook op deze website.