!Mediengruppe Bitnik

Zwitserland | Website !Mediengruppe Bitnik

Het Zwitserse kunstcollectief !Mediengruppe Bitnik onderzoekt de potentie van micromedia in een wereld van masssamedia. Het collectief is gespecialiseerd in hacking. Echter niet alleen in technologische zin, maar ook in culturele en sociale zin. Ze gebruiken media- en communicatietechnologieën op manieren waarop ze niet bedoeld zijn en stellen daarmee sociale kwesties aan de kaak.

Opera Calling, registratie, 2007

Opera Calling was een artistieke interventie in het culturele systeem van de Zürich Opera: kleine zendmicrofoontjes werden als ‘audio bugs’ verstopt in de concertzaal. De uitvoeringen in de opera werden vervolgens via een telefonisch zendsysteem uitgezonden naar inwoners van Zürich, waarbij het systeem willekeurig mensen belde. De ontvanger kon zo lang naar de uitzending van de opera luisteren als hij/zij wou. Zodra de luisteraar ophing, belde het systeem een willekeurig ander nummer.

In totaal zond het systeem tussen 9 maart en 26 mei 2007 90 uur aan opera uit naar 4.363 huishoudens. De Zürich Opera lanceerde een zoektocht naar de ‘bugs’ en dreigde in de eerste instantie met gerechtelijke stappen als deze niet werden verwijderd. Er volgde een debat in de media over cultureel eigendom en culturele subsidies. Uiteindelijk besloot de Zürich Opera om Opera Calling te tolereren als een tijdelijke versterking van hun uitvoeringsrepertoire.